Kiinnostaako itsepoiminta? Lue ensikertalaisen opas

Marjanpoiminta on monelle yksi kesän kohokohdista. Itse marjansa poimimalla saa varmasti tuoretta ja säästää hiukan rahaa. Mutta miten marjapellolla oikein tulisi toimia? Lue tästä ohjeet itsepoimintaan Argillanderin marjatilalla.  

Marjojen poimiminen pellolla eroaa hieman marjastuksesta metsässä. Hoidetulla marjapellolla ei voi liikkua vapaasti siellä täällä ja napsia vain parhaita päältä, vaan poimia tulee tarkasti ja oppaan osoittamalta riviltä. Näin pidetään huolta siitä, että pelto pysyy hyvässä kunnossa, ja myös seuraava poimija saa laadukkaita marjoja.  

Onko itsepoimintaa satokautena joka päivä?

Järjestämme itsepoimintaa mansikan, vadelman ja mustaherukan satokausina marjojen kypsymistahdin mukaan. Kun marjaa kypsyy paljon ja nopeasti, poimimaan voi päästä päivittäin. Kun sato vähenee, myös itsepoimintapäivät vähenevät.

Itsepoimintapäivinä poimimaan pääsee aamusta alkaen aina siihen saakka, kun poiminnalle varattua aluetta riittää. Poimimme marjoja myös suoramyyntiin tilamyymäläämme sekä torille ja kauppoihin. Jaamme peltoalaa niin, että marjaa riittää sekä itsepoimintaan että suoramyyntiin. Kuumimpana marjasesonkina itsepoiminnalle varattu alue loppuu usein jo aamupäivästä. Sesongin kääntyessä loppua kohden, kun innokkaimmat ovat saaneet marjansa, riittää itsepoiminta-aluetta kuitenkin usein pitkälle iltapäivään.  

Itsepoimintatilanne kannattaa varmistaa aina ennen poimimaan lähtöä soittamalla meille:
017 462 1291.

Mitä mukaan marjanpoimintaan?

Ota mukaasi omat astiat. Tarvittaessa saat meiltä pahvilaatikon, mutta omat kestoastiat ovat kuitenkin paras valinta.

Mansikat ja mustaherukat on helpointa kerätä rivalliseen sankoon tai vakkaan, jonka kanssa pellolla on ketterää liikkua. Vadelman poimintaa tilallamme helpottavat poimintatelineet, eli pellolla mukana kuljetettavat kevyet ”pöydät”, joille omat astiat voi laittaa.   

Vadelmat kannattaa poimia pieniin astioihin, jotta ne säilyvät ehjinä. Esimerkiksi omat pakasterasiat ovat kätevä valinta.

Poiminta-astiat punnittaan mittauspisteellä ennen pellolle lähtöä ja paino vähennetään lopuksi marjasaaliin kokonaispainosta.

Miten marjapellolla toimitaan?    

Poiminta aloitetaan aina mittauspisteeltä, josta henkilökuntamme opastaa pellolle. Opastamme asiakkaat itsepoimintaan varatulle alueelle saapumisjärjestyksessä.

Jokaiselle poimijalle tai porukalle osoitetaan poimintarivi. Omalta riviltä on poimittava kaikki kypsät marjat. Jos pensaaseen jää kypsiä marjoja, ne saattavat homehtua ennen seuraavaa poimintaa ja levittää hometta myös viereisiin marjoihin. Jos näet rivilläsi pilaantuneen tai linnun syömän marjan, heitäthän myös sen pois pensaasta. Näin varmistamme, että myös seuraava poimija saa laadukkaita marjoja.

Mansikat voi poimia kantojen kanssa tai kannattomina.

Jokainen itsepoimija tai porukka saa mukaansa puisen kepin, jolla on tarkoitus merkata kohta, johon poiminta lopetetaan. Kun olet siis saanut astiasi täyteen, merkitse lopettamiskohta merkkikepillä. Näin osaamme opastaa seuraavan itsepoimijan jatkamaan siitä, mihin sinä olet jäänyt.

Muuta huomioitavaa  

Kuumana päivänä mukaan kannattaa varata riittävästi juotavaa, eikä hatusta ole ainakaan haittaa. Mittauspisteellämme on mahdollisuus täyttää omia vesipulloja ja myös pestä kädet ennen pellolle lähtöä ja sieltä palatessa.Myös lapset viihtyvät marjapellolla. Valvothan kuitenkin, että lapset keräävät vain teille yhteisesti osoitetulta riviltä.

Henkilökuntamme neuvoo mielellään itsepoimintaan liittyvissä kysymyksissä myös paikan päällä. Tervetuloa!